Novinky – Kuchyně

Tyto ergonomické zásady vám usnadní pohyb v kuchyni

interiery.cz |

Pro snadný a efektivní pohyb při práci v kuchyni existuje několik ergonomických pravidel. Týkají se například výšek, rozměrů a vzdáleností nebo třeba i rozmístění jednotlivých pracovních zón.

Pracovní zóny v kuchyni

V každé správně sestavené kuchyňské lince by se mělo nacházet pět pracovních zón - zásoby, mytí, vaření, ukládání a příprava. Definování těchto zón a jejich následné uspořádání je důležitý proces na začátku tvorby kuchyňské linky do konkrétního prostoru. Vězte, že správně sestavená kuchyňská linka dle ergonomických zásad vám ušetří zbytečné kroky při práci v kuchyni.

V zóně "zásoby" se nachází lednice, kde je uskladněna většina potravin. Nejčastěji se lednice umísťuje na některý z krajů kuchyňské linky. V procesu vaření využíváme dřez v zóně "mytí" k omývání a čištění potravin před jejich zpracováním. V této zóně také myjeme nádobí a pokud je v kuchyňské lince umístěná myčka, tak by se měla nacházet v bezprostřední blízkosti dřezu. Na pracovní desce kuchyňské linky je nesmírně důležitý i volný prostor, který je určený k přípravě a zpracování potravin nebo případně jako prostor k práci s kuchyňskými spotřebiči. Přípravná zóna by měla být umístěná mezi zónou mytí a vaření.

 

Mood kuchyň lesklá fialová - grafika.png

Zobrazení pracovních zón na inspirační fotografii kuchyně Mood

 

Pracovní (magický) trojúhelník

Z výše uvedených pěti pracovních zón jsou nejdůležitější tři následující - zásoby, mytí a vaření. Tyto tři zóny by měly být umístěné v pomyslném trojúhelníku, kterému se říká pracovní nebo magický trojúhelník a v jehož centru je uživatel. Tyto tři zóny jsou vzájemně propojeny prostorem pro ukládání a přípravu. Vzdálenosti by neměly být příliš velké - celkový obvod stran pracovního trojúhelníku v kuchyni by se měl ideálně pohybovat do 6 m a rozhodně ne více.

 

Evolution kuchyň v hnědé - grafika.png

Ukázka pracovního trojúhelníku v kuchyňské lince Evolution

 

Carol kuchyně s pultem - grafika.png

Znázornění magického trojúhelníku v kuchyni Carol

 

Zásady úložného prostoru v kuchyni

Další zásadou pohodlného užívání kuchyňské linky je způsob ukládání předmětů a nádobí. Na následujícím obrázku je červenou barvou vyznačen prostor, kde by měly být uloženy nejčastěji užívané předměty. Oranžový proužek značí úložný prostor pro méně často užívané předměty. A do zbylých prostor ukládáme věci, které používáme nejméně často.

 

Rainbow kuchyň - grafika.png

Úrovně úložných prostorů v kuchyňské lince Rainbow

 

Ergonomie v centimetrech

V ergonomii kuchyně platí také několik zásad týkající se rozměrů, výšek a vzdáleností jednotlivých prvků kuchyňské linky.

Pracovní deska - viz obrázek níže (h), (i)

  • Výška pracovní desky se volí dle výšky uživatelů kuchyně (ideálně zhruba 90 cm).
  • Přesná výška se zjistí tak, že deska by měla být 10 - 15 cm pod vašimi pokrčenými lokty nad pracovní deskou.
  • Hloubka pracovní desky by měla být minimálně 60 cm.
  • Pro pohodlný postoj u linky je ideální zapuštěný sokl kvůli přesahu chodidel.
  • Z hlediska ergonomie se doporučuje také položit dřez o pár centimetrů výše a naopak sporák zase o několik centimetrů níže. (v praxi se to však tak často nevyskytuje).

Trouba - viz obrázek (a)

  • Je vhodné ji umístit do výšky kvůli lepší manipulaci s plechem a viditelnosti do trouby.
  • Její dno se umísťuje do výšky zhruba 90 - 115 cm.

Dřez - viz obrázek (b), (d)

  • Umístění dřezu od konce pracovní desky by mělo být alespoň 30 cm.
  • Po obou stranách by měla být odkládací plocha (přípravná zóna).
  • Umístění myčky by mělo být co nejblíže dřezu a do uličky si myčka žádá prostor minimálně 120 cm.

Sporák - viz obrázek (d), (f)

  • Stejně jako dřez by měl být i sporák umístěný minimálně 30 cm od konce pracovní desky.
  • Mezi sporákem a dřezem je důležitá odkládací plocha v délce alespoň 60 cm.
  • Digestoř nad elektrickým sporákem by měla být ve výšce 65 cm a nad plynovým 75 cm.
  • Plynový sporák by neměl být umístěný v prostoru pod oknem, aby průvan nezhasl oheň.
  • Neumísťovat sporák na frekventované rohy nebo vedle dveří.

Úložný prostor - viz obrázek (c), (e), (g)

  • Horní skříňky by neměly být výš než 190 cm.
  • Dolní skříňky nemají přesahovat hloubku 60 cm kvůli pohodlnému přístupu do spodních částí.
  • Hloubka horních skříněk by měla být menší než spodních skříněk - cca 30 cm.
  • Vzdálenost horních skříněk od pracovní plochy by měla být alespoň 60 cm.

 

Madeleine - grafika.png

Tradiční kuchyň Madeleine

 

Ostrůvek a dvouřadá kuchyňská linka

  • Prostor mezi protilehlými částmi kuchyňské linky nesmí být menší jak 120 cm.
  • Ostrůvek by měl mít hloubku v rozmezí 60 - 120 cm.
Vao kuchyně s ostrůvkem - grafika.png

Vao kuchyně s ostrůvkem

 

Šest typů uspořádání kuchyně

1) Lineární (jednořadá) kuchyně

JEDNOŘADÁ Dream kuchyňská linka modrá.jpg

Dream kuchyňská linka lineární

 

2) Paralelní (dvouřadá) kuchyně

DVOUŘADÁ Life kuchyňská linka.jpg

Life kuchyňská linka dvouřadá

 

3) Rohová kuchyně ve tvaru písmene L

L Baltimore kuchyně  - rohová..jpg

Baltimore rohová kuchyň

 

4) Rohová kuchyně ve tvaru písemene U

U Tess kuchyně v uspořádání do U..jpg

Tess kuchyňská linka do U

 

5) Kuchyňská linka s ostrůvkem

OSTROV Carol kuchyně s ostrůvkem.jpg

Carol kuchyně s ostrůvkem

 

6) Kuchyňská linka s poloostrovem (ve tvaru písmene G)

G Baltimore kuchyně - světlá zelená..jpg

Baltimore kuchyňská linka s poloostrovem

 

Více inspirace pro vaše bydlení

Kuchyně - více fotografií