Tyto ergonomické zásady vám usnadní pohyb v kuchyni
Pro snadný a efektivní pohyb při práci v kuchyni existuje několik ergonomických pravidel. Týkají se například výšek, rozměrů a vzdáleností nebo třeba i rozmístění jednotlivých pracovních zón.
Pracovní zóny v kuchyni
V každé správně sestavené kuchyňské lince by se mělo nacházet pět pracovních zón - zásoby, mytí, vaření, ukládání a příprava. Definování těchto zón a jejich následné uspořádání je důležitý proces na začátku tvorby kuchyňské linky do konkrétního prostoru. Vězte, že správně sestavená kuchyňská linka dle ergonomických zásad vám ušetří zbytečné kroky při práci v kuchyni.
V zóně "zásoby" se nachází lednice, kde je uskladněna většina potravin. Nejčastěji se lednice umísťuje na některý z krajů kuchyňské linky. V procesu vaření využíváme dřez v zóně "mytí" k omývání a čištění potravin před jejich zpracováním. V této zóně také myjeme nádobí a pokud je v kuchyňské lince umístěná myčka, tak by se měla nacházet v bezprostřední blízkosti dřezu. Na pracovní desce kuchyňské linky je nesmírně důležitý i volný prostor, který je určený k přípravě a zpracování potravin nebo případně jako prostor k práci s kuchyňskými spotřebiči. Přípravná zóna by měla být umístěná mezi zónou mytí a vaření.
Zobrazení pracovních zón na inspirační fotografii kuchyně Mood
Pracovní (magický) trojúhelník
Z výše uvedených pěti pracovních zón jsou nejdůležitější tři následující - zásoby, mytí a vaření. Tyto tři zóny by měly být umístěné v pomyslném trojúhelníku, kterému se říká pracovní nebo magický trojúhelník a v jehož centru je uživatel. Tyto tři zóny jsou vzájemně propojeny prostorem pro ukládání a přípravu. Vzdálenosti by neměly být příliš velké - celkový obvod stran pracovního trojúhelníku v kuchyni by se měl ideálně pohybovat do 6 m a rozhodně ne více.
Ukázka pracovního trojúhelníku v kuchyňské lince Evolution
Znázornění magického trojúhelníku v kuchyni Carol
Zásady úložného prostoru v kuchyni
Další zásadou pohodlného užívání kuchyňské linky je způsob ukládání předmětů a nádobí. Na následujícím obrázku je červenou barvou vyznačen prostor, kde by měly být uloženy nejčastěji užívané předměty. Oranžový proužek značí úložný prostor pro méně často užívané předměty. A do zbylých prostor ukládáme věci, které používáme nejméně často.
Úrovně úložných prostorů v kuchyňské lince Rainbow
Ergonomie v centimetrech
V ergonomii kuchyně platí také několik zásad týkající se rozměrů, výšek a vzdáleností jednotlivých prvků kuchyňské linky.
Pracovní deska - viz obrázek níže (h), (i)
- Výška pracovní desky se volí dle výšky uživatelů kuchyně (ideálně zhruba 90 cm).
- Přesná výška se zjistí tak, že deska by měla být 10 - 15 cm pod vašimi pokrčenými lokty nad pracovní deskou.
- Hloubka pracovní desky by měla být minimálně 60 cm.
- Pro pohodlný postoj u linky je ideální zapuštěný sokl kvůli přesahu chodidel.
- Z hlediska ergonomie se doporučuje také položit dřez o pár centimetrů výše a naopak sporák zase o několik centimetrů níže. (v praxi se to však tak často nevyskytuje).
Trouba - viz obrázek (a)
- Je vhodné ji umístit do výšky kvůli lepší manipulaci s plechem a viditelnosti do trouby.
- Její dno se umísťuje do výšky zhruba 90 - 115 cm.
Dřez - viz obrázek (b), (d)
- Umístění dřezu od konce pracovní desky by mělo být alespoň 30 cm.
- Po obou stranách by měla být odkládací plocha (přípravná zóna).
- Umístění myčky by mělo být co nejblíže dřezu a do uličky si myčka žádá prostor minimálně 120 cm.
Sporák - viz obrázek (d), (f)
- Stejně jako dřez by měl být i sporák umístěný minimálně 30 cm od konce pracovní desky.
- Mezi sporákem a dřezem je důležitá odkládací plocha v délce alespoň 60 cm.
- Digestoř nad elektrickým sporákem by měla být ve výšce 65 cm a nad plynovým 75 cm.
- Plynový sporák by neměl být umístěný v prostoru pod oknem, aby průvan nezhasl oheň.
- Neumísťovat sporák na frekventované rohy nebo vedle dveří.
Úložný prostor - viz obrázek (c), (e), (g)
- Horní skříňky by neměly být výš než 190 cm.
- Dolní skříňky nemají přesahovat hloubku 60 cm kvůli pohodlnému přístupu do spodních částí.
- Hloubka horních skříněk by měla být menší než spodních skříněk - cca 30 cm.
- Vzdálenost horních skříněk od pracovní plochy by měla být alespoň 60 cm.
Ostrůvek a dvouřadá kuchyňská linka
- Prostor mezi protilehlými částmi kuchyňské linky nesmí být menší jak 120 cm.
- Ostrůvek by měl mít hloubku v rozmezí 60 - 120 cm.
Šest typů uspořádání kuchyně
1) Lineární (jednořadá) kuchyně
Dream kuchyňská linka lineární
2) Paralelní (dvouřadá) kuchyně
3) Rohová kuchyně ve tvaru písmene L
4) Rohová kuchyně ve tvaru písemene U
5) Kuchyňská linka s ostrůvkem
6) Kuchyňská linka s poloostrovem (ve tvaru písmene G)
Baltimore kuchyňská linka s poloostrovem